Wedstrijdinzendingen

2e Prijs Tuin&Landschap tuinontwerpwedstrijd 2001

De kust heeft een eigen karakter met haar natuur en landschap.
De kust is nooit hetzelfde.
Elke dag, elk uur is er verandering in de zee en de wolkenluchten.
De aantrekkingskracht op de mens is hierdoor groot.
De wind is het element die met de zee, wolken en duinen speelt.
De wind is een groot onderdeel van het karakter van de kust.
Daarom heb ik de wind als uitgangspunt genomen voor mijn ontwerp.

De schelpenpaden zijn zo gelegd, alsof ze verwaaid zijn door de wind. Ook in de vormgeving van de hagen en het gazon komt dit fenomeen terug.

De tuintent (ook door mij ontworpen) is gestroomlijnd door de wind.
Het ijzeren geraamte, overspannen met dik en sterk zeildoek, is gebaseerd op de veel geziene strandtentjes, vliegers en windschermen. De houten wanden geven een praktische aanvulling voor het gebruik (b.v. het ophangen van gereedschap).
De voorkant heeft het uiterlijk van een oude kajuit met haar patrijspoorten.

De beplanting bezit veel overeenkomsten met die van de duinen door onder andere het gebruik van grassen en doornige struiken.

Van de tuin heb ik geprobeerd één geheel te maken, door het gebruik van één vormgeving en één type beplanting. Wel heeft de voortuin een open karakter en is de achtertuin meer geïnspireerd op een duinpan (beschut, een eigen plekje en in de zon).

Tussen de groenstrook van de gemeente en de tuin is geen afscheiding. Ook het type sierfruitboom van de groenstrook is gebruikt in de hele tuin. De reden hiervoor is om het perceel groter te laten lijken en een éénheid te vormen met de omgeving.

Kort samengevat heb ik deze unieke woonomgeving vlak bij de zee naast de duinen aangegrepen om een natuurlijk en creatief ontwerp te maken.

klik op de tekening voor een vergroting
klik op de tekening voor een vergroting

  
  

Ontwerp voor de Floriade 2012

Kantoortuin
Visie op de positie van de tuin in een werkomgeving in de huidige tijd.

Regen, wind, kou, sneeuw, hagel en onweer. Hier hou ik niet van. Brrrrrrrr gauw naar binnen. Toch heeft de groene buitenomgeving een ontspannende uitwerking op mens en dier. Het is dan ook zeer goed te verklaren waarom veel mensen, die op kantoor werken, het heerlijk vinden in de pauze een wandeling in het groen te maken. "Even een luchtje scheppen!", wordt er dan gezegd. De natuur blijft inspirerend. De jaargetijden blijven komen en gaan. En per dag is het licht, lucht, de flora en fauna weer anders. Het zit vol dynamiek en het is prachtig te ervaren dat flora en fauna zich perfect aanpassen aan de omstandigheden. Een goedlopend bedrijf behoort deze eigenschappen ook te bezitten. Rekening houdend met de externe omstandigheden, gebruik maken van de elementen om te groeien. Net als in de plantenwereld moet men geen roofbouw toepassen omdat dit altijd tot een dood spoor leidt.

Eigenlijk bied het buiten zijn wel voordelen. Daarom draai ik het liever om. Bij welke werkzaamheden is men genoodzaakt in het kantoor te werken? Voor het werkgemak zijn dat de meeste werkzaamheden. Dit is vooral te wijten aan de weersomstandigheden, maar als ik kijk naar de situatie waarbij het buiten niet koud is en er geen regen valt, kan men buiten het kantoor toch heel wat ondernemen.

In de volgende opsomming heb ik alle buitenactiviteiten die mijns inziens kunnen worden ondernomen uitgewerkt.

  • Solistisch werken zoals het voorbereiden van een vergadering, uitwerken van een opdracht of via een draadloos netwerk telewerken is eenvoudig buiten te doen. Met een laptop in de zon werken gaat wat minder, zodat men dan beter in de schaduw kan gaan werken.
  • Een (lange) vergadering met maximaal acht personen is prima buiten te houden. Enige randvoorwaarden zijn dan wel vereist. Zo is het bijzonder vervelend dat er tijdens de vergadering verkast moet worden omdat het begint te regenen. Ook omgevingsgeluid van andere mensen en mobile telefoons verstoren de vergadering. Als het hard waait dan kan men elkaar minder goed verstaan en daarbij is de kans groot dat een deel van de interne punten in de notulen vroegtijdig op straat komen te liggen.
  • Een (kort) overleg met maximaal vier personen heeft minder kans op verstoring door regen. De deelnemers zitten dichter bij elkaar waardoor men minder snel last heeft van externe geluiden.
  • Lunchen in de buitenlucht is prima te doen. Houd het brood uit de zon tegen uitdroging en met zoetigheid is het raadzaam de wespen in de gaten te houden.
  • Even heerlijk ontspannen, genieten van de bloemen en planten, met de ogen dicht luisteren naar het gezoem van de bijen en kijken naar de vlinders op de vlinderstruik. Ik denk dat men na zo'n kwartiertje weer helemaal is opgeladen om goed te kunnen presteren.

Met het bovenstaande verhaal in ogenschouw nemende ligt het voor de hand dat de inrichting van de tuin het milieu en ruimer gezien, de aarde geen schade toebrengt. Gebruik van tropisch hout zonder FSC keurmerk en Aziatisch natuursteen waarvan bekend is dat dit is gewonnen door middel van kinderarbeid wordt dus niet gebruikt. Er wordt eerder gekeken of bepaalde materialen tweedehands kunnen worden aangeschaft. En bij houtsoorten wordt gebruik gemaakt van Europese soorten uit duurzaam beheerde bossen. Met de keuze van de beplanting worden de soorten gekozen welke thuishoren op de betreffende grond en weinig onderhoud nodig hebben. De vakken groeien snel dicht waardoor het minder onderhoud behoeft. Vlinders en vogels vinden een plek in de tuin. In de kantoortuin geeft de natuur het voorbeeld van een goede samenwerking tussen verschillende disciplines.

 

Toelichting op het ontwerp voor de Floriade 2012

Als u aan de noordkant de tuin binnenkomt ziet u een houten trap naar een platform op ongeveer 2,5 meter hoogte. De leuningen van de trap en het platform zijn glad geschaafd en grijs/blauw gekleurd. Wat opvalt is dat boven dit platform twee grootzeilen van een zeilschip zijn gespannen tussen ronde houten palen. Dit vormt een dak ter bescherming van de mensen op het platform. Op het platform kunt u een vergadering beleggen. Zo zit u in een eigen vergaderruimte op het niveau van de boomkronen.

Door de tuin ligt een bestrating in de vorm van een soort bliksemschicht. Deze bestrating is aangelegd met tweedehands stoeptegels. Betreffende tegels zijn grijs/groen gekleurd met betonverf. Op deze bestrating zijn 16 werkplekken gecreëerd voor solistisch werk. De stoelen zijn gemaakt van kastanjehout en hebben een prettige zitvorm.

Halverwege de bliksemschicht is een ruimte waar u met collega's kan ontspannen en lunchen.

Aan de zuidkant en de westkant van de tuin zijn in totaal vier werkplekken ingericht voor kleine vergaderingen, gesprekken en netwerken. De zitgelegenheden bestaan uit picknicksets die gemaakt zijn van ruw kastanjehouten boomstammen en geschaafde eikenhouten planken. De bestrating bestaat uit stoeptegels die op de kop zijn verwerkt.

Het grootste deel van de bestrating bestaat uit een verharding van leem. De combinatie van het platform, wat over het algemeen bestaat uit onbehandeld kastanjehout, en de verharding gemaakt met het aardse leem staat symbool voor onze afhankelijkheid van de aarde.

Vanaf alle zitplekken in de tuin is de natuur te beleven. De keuze van de beplanting is zodanig dat vogels, vlinders en bijen worden aangetrokken. De planten zijn in een mix toegepast zodat het uiterlijk natuurlijk aandoet. Om een lange periode sierwaarde in de tuin te beleven is er wel gewerkt met tuinplanten en niet met alleen inheems plantmateriaal.

De bomen en de haag zijn al in de tuin aanwezig en zijn u bekend. De bomen en het zeildoek geven structuur aan de tuin. Het zeil verwijst naar de wind en ontspanning van het zeilen op het water. Het zeildoek heeft vanaf verschillende punten in de tuin een andere vorm. Hierdoor krijgt u vaak de neiging om hierop te letten. Kijkend naar dit doek ziet u automatisch de lucht met de wolken en de zon. De regen en de zon zijn belangrijk voor ons en dus ook voor deze tuin.

Een optie is het plaatsen van een koffiezetapparaat onder het platform. Deze kan door middel van een zonnepaneel stroom krijgen. Indien het niet mogelijk is een waterleiding naar dit punt aan te leggen kan er gewerkt worden met een watertank welke dagelijks moet worden bijgevuld. Als u dan de koffie bent vergeten kunt u het alsnog in de tuin tappen. Ook hierbij past natuurlijk Max Havelaar koffie.

 

klik op de tekening voor een vergroting
klik op de tekening voor een vergroting
klik op de tekening voor een vergroting
klik op de tekening voor een vergroting

Deelname aan een ontwerpwedstrijd voor het Tuinenfestival 2010 in Appeltern

Het thema vanuit de organisatie is "samen".

Omdat het ontwerp voor zich spreekt hoef ik hier weinig aan toe te voegen. Het is een idee welke ik op plattegrond en in schets heb uitgewerkt.

In het ontwerp 'samen' ga ik vooral uit van de samenhang van de mens met de natuur. Wij hebben de natuur nodig en om nog wat natuur over te houden, heeft de natuur ons ook nodig. Misschien is het iets te ver gezocht maar ik denk dat de meeste mensen het er mee eens zijn dat er een verbond noodzakelijk is voor de mens met de natuur.

In het ontwerp ontkom ik er niet aan dat oud en jong samen in ëën tuin kunnen genietend van zand, water, zon, schaduw, kleur, geur, wind, dieren en niet op de laatste plaats planten.

klik op de tekening voor een vergroting

 

Inzending voor de ontwerpwedstrijd Tuin&Landschap 2002

Dit is een inzending voor een ontwerpwedstrijd in 2002 over het leven in 2010.

Opdracht: Ontwerp een tuin voor het jaar 2010.
Uitwerking:

Het leven in 2010
Het leven in 2010 zal op veel punten gelijk zijn als nu. We wonen dan nog steeds in een huis en reizen vaak met de auto. Het is dan wel een auto met een brandstofcel of met een elektrische aandrijving. Ik denk niet dat er dan al zwevende voertuigen door de straat zoeven en men voor alle werkzaamheden robots heeft. Het huisvuil zal niet meer verzameld worden in de vertrouwde containers, maar rechtstreeks via een buizensysteem afgevoerd worden naar een verzamelpunt in de gemeente. In de voortuin bevindt zich een kast met daarin een koelkast en een ruimte dat dient als afgiftepunt voor de via internet bestelde spullen. Want het bestellen van levensmiddelen en andere spullen via internet is een algemeen gebruik. Op deze manier kunnen de bestelde goederen gebracht worden, ook al is er niemand thuis. De leverancier heeft dan wel een sleutel van deze kast.

Men is zuinig met energie en warmt zelf door middel van zonnepanelen water op. Het huis heeft naast het drinkwaterstelsel een vuilwatersysteem. Het regenwater van het dak wordt gebruikt voor het spoelen van het toilet. Verder dient al het regenwater in eigen tuin gebruikt te worden.

Thuis in de natuur
In het ontwerp heb ik twee tuingedeeltes gecreëerd.
Een buitenkamer en een natuurtuin.

De natuurtuin.
Omdat de natuur steeds meer gewaardeerd wordt is men bereid om de tuin geheel of gedeeltelijk in te vullen met natuur. In de natuurtuin kan men relaxen op het terras en kijken naar de flora en fauna in en om de vijver/paddenpoel. Ook kan men vanuit deze beschutte plek (beschut door de wilgenhaag achter het terras), door de tuin over de weilanden kijken.

In 2010 is het huiselijke leven belangrijk omdat men in en om het huis veel tijd doorbrengt. Het wonen en werken wordt namelijk op een dynamische manier gecombineerd doordat er veel thuis gewerkt wordt. Door middel van een huisaansluiting met het netwerk van het bedrijf, kan men met de computer op een makkelijke manier communiceren en gegevens verwerken.

De omgeving waarin gewerkt wordt is zeer belangrijk. Het is namelijk bewezen dat werken in de natuur veel stress voorkomt. Door te genieten van de zon, wolkenlucht en natuur tijdens het werk, geeft dit een welkome afwisseling op het logisch en analytisch denken. Dit laatste doet men vooral tijdens kantoorwerkzaamheden. Daarom heb ik in de natuurtuin een werkplek (met computeraansluiting) ontworpen die bij droog weer gebruikt kan worden. Als het waait (of als men privacy wil) kan men de kap half om hoog zetten. Moet men even weg terwijl de kantoorspullen blijven liggen, dan kan men de kap die regendicht is er overheen trekken.
Om R.S.I. tegen te gaan en de lichaamsbeweging niet te verwaarlozen staat er een loopband die regelmatig gebruikt kan worden tijdens en na het werk.

De beplanting van de natuurtuin is niet alleen maar inheems, maar is een combinatie van inheems en uitheems materiaal. De tuin wordt wel beplant. Men gaat hierbij niet in de eerste instantie uit van spontane vestiging van soorten omdat de sierwaarde in deze tuin gewaarborgd moet zijn. In het onderhoud wordt rekening gehouden met de natuur.
In de zichtlijn van het huis naar het weiland achter het huis staan geen hoge gewassen zodat men vanuit het huis over het weiland kan kijken.

De paden en het terras is van split. Het regenwater sijpelt door deze bestrating heen.

De buitenkamer
Dit tuingedeelte is een verlengstuk van de huiskamer.
De strakke vormgeving en de mogelijkheid om een echte intieme ruimte te verkrijgen versterken het "home sweet home" gevoel. Het is een ruimte waarin jong en oud zich kunnen vermaken.

De lamellenschutting kan men in verschillende standen zetten. Op deze manier kan men kiezen of men uitzicht naar het weiland naast het huis wil hebben, of dat men de schutting dicht wilt hebben voor de privacy. In de naast gelegen groenstrook staan struikjes die niet hoog zijn waar men overheen kan kijken.

Voor de bewustwording van het licht, de wolken en de zon, heb ik een pergola en een vijver ontworpen. In het spiegelend wateroppervlak is veel van deze natuurlijke elementen te zien.
Dit in combinatie met de strak vormgegeven pergola waar het licht doorheen speelt, geeft een beeld wat constant verandert (vooral in Nederland).
De pergola is gemaakt van gerecycled plastic en heeft een witte kleur.
Eén van de liggers is van een U-vormige metalen balk waarin een beamerscherm is bevestigd. Dit scherm kan men uittrekken om vervolgens films of dia's te vertonen. Het maken van dia's en het kijken van films is namelijk een hobby van één van de bewoners.

Het terras is gemaakt van betontegels en heeft de lichtgele kleur zoals op tekening. De afwatering is via de vijver naar de naastliggende beplanting.
Als men meer ruimte nodig heeft op het terras, bijvoorbeeld voor het geven van een feestje, kan men het terras tijdelijk uitbreiden. De vijver kan dan afgedekt worden met stevige platen met antisliplaag, waarvan de bovenkant gelijk ligt met het terras. Op deze manier is de vijver tot en met het bruggetje als terras in gebruik te nemen. In dit gedeelte van de vijver zitten wel zuurstofplanten maar geen planten die boven het water uitsteken. Indien het regent tijdens een feestje kan men over de pergola een zeil spannen om toch deze ruimte te benutten.

De beplanting van de natuurtuin loopt door in de buitenkamer. Alleen de Taxusblokken zorgen voor een kunstmatige uitspatting, om enig groen tegenwicht te bieden in de natuurlijke beplanting.
Vanuit huis kan men onder de pergola door naar het weiland achter het huis kijken. De bomen zorgen voor een extra coulissewerking in deze zichtlijn.

klik op de tekening voor een vergroting
 
 
Kennismaking| Diensten | Gallery | Contact | Nieuws | Home